En egen server i källaren är kanske inte bara en trygghet för IT-avdelningen utan också en förutsättning för verksamheten. Det finns många företag som har ett IT-bagage från tiden före molnet som helt enkelt inte kan migrera i en handvändning, till exempel för att de är beroende av ett gammalt affärssystem eller någon annan legacy-applikation. Hybrid-IT är lösningen som knyter ihop molnet med serverbaserade legacy-system. Kent Ekensteen är seniorkonsult på AddPro och har sett allt för många IT-ansvariga som krampaktigt håller fast i gamla system och därigenom missar fördelarna med att gå mot en hybrid IT-miljö.
Att flytta ut sin IT i molnet är inget företag gör för att det är roligt. Flytten drivs istället av ett antal incitament. Ett väldigt vanligt incitament är att hårdvaran i den egna serverhallen är föråldrad. Serviceavtal och garantier har slutat gälla och det är dags att nyinvestera. En annan vanlig trigger är att program och plattformar blivit föråldrade och behöver uppgraderas.
Kents erfarenhet är att det dyker upp orosmoln kring hybrid-IT hos de flesta kunder han träffar. Först och främst är det stabiliteten och hastigheten som oroar. Med servrar i molnet släpper IT kontrollen över hårdvaran och infrastrukturen, vilket kan vara jobbigt. Nästa magknip som brukar dyka upp i diskussionen är om företagets data är säker i molnet.
Att bygga en on-premlösning med samma prestanda och datasäkerhet som en av de större molnleverantörerna, med sina globala resurser, är minst sagt en utmaning för en lokal IT-avdelning. Inte minst med tanke på budget.
Det är ingen motsägelse att data är mer säker i molnet. Men att molnleverantörer visar upp certifikat övertygar inte alltid. Certifikaten är ändå bevis på ett aktivt arbete med säkerhet och tillförlitlighet. Utmaningen att skydda data mot hackers är lika viktig och omfattande för en server i källaren som i molnet.
I motsats till vad många tror är molnet inte helt frikopplat från den fysiska världen. Molnet bor i datahallar runt om i världen och är, precis som ditt datacenter, i riskzonen för strömavbrott, brand och översvämning. Men hur ser din strömförsörjning och ditt brandskydd ut? Speglar du all din datakapacitet till en annan byggnad i en annan stad eller region? Vilken redundans har du byggt in i din on-premlösning?
Kents absolut hetaste tips till dig som ser över ditt företags IT-miljö är att helt enkelt prova på molnet och hybrid-IT i en testmiljö för att uppleva fördelarna. I en hybrid miljö behöver du inte beräkna kapacitetsbehov om sex eller tolv månader. Resurser kan köpas ”på kran” och enkelt ökas och minskas efter behöv.
Har du de verktyg du behöver för att bygga en säker och flexibel IT-miljö som svarar upp mot organisationen och användarnas krav på en modern arbetsplats? I workshopen HybridizeIT får du testa på just det – att bygga en faktisk och fungerande hybrid IT-miljö. Boka en workshop idag och lyft din IT in i framtiden.